Zanimivosti

LEDENA LR-6LEDENA LR-11DSC_0063

Prepričani smo, da lahko obiskovalce očaramo z Ledeno pravljico, v katero bo obiskovalce popeljala prava snežna kraljica z ledeno princesko. Njeno ledeno kraljestvo smo povečali kar na zavidljivih 250 m².
V gledališki predstavi se bo na led postavilo 22 igralcev.

Tudi izhod je oblečen v led, ki obiskovalce obdaja vse do parkirišča. Na izhodu gledalce pozdravijo še žive ovčke, ki se sprehajajo med lesenimi jaslicami, ki so prav tako obdane z ledom.

Vse ledene skulpture, ledeno kraljestvo in sami slapovi so narejeni umetno – to pomeni, da jih je potrebno ponoči zalivati in ne nastajajo same. Za očarljivo igro narave se skriva nešteto nočnih delovnih ur.

Želimo si, da bi se lahko ledeni lepoti čudilo čim več obiskovalcev, morda tudi takih, ki jih naš glas še ni dosegel – zato vas prosimo za pomoč, da nam pri tem pomagate in skupaj bomo mnogim polepšali praznične dni.

Zakaj je predstava vredna ogleda tudi letos?

Letošnjo predstavo smo poimenovali kar SPEKTAKEL V LEDU. Prvotna gledališka predstava živih jaslic je namreč krepko presegla prvi okvir. Sama predstava je letos, na svojo trinajstletnico, malce daljša. Že štirinajsto leto zapored smo organizatorji temeljito premislili, skozi čigave oči želimo letos predstaviti občinstvu božično zgodbo. Skupaj smo se odločili, kdo nam jo bo pripovedoval letos.

Osrednja zgodba pa je seveda svetopisemska – in upamo, da bo obiskovalcem tudi tokrat na svojstven način pričarala skrivnost božičnih dni.

Lik Snežne kraljice, ki smo ga uvedli predlani, je dobil pravo ledeno kraljestvo, ki se razprostira na prostranem travniku pred vstopom na prizorišče. Pridružila se ji bo še ledena princeska, s katero boste lahko soustvarjali gozd izpolnjenih želja.

Preko grajskega hodnika se bodo obiskovalci podali do ogromnega ledenega prestola, na katerega se bodo najmlajši lahko tudi povzpeli. Sprehodili se bodo po parku ledenih vrtnic, lepotilnega salona »Ivje« do vodnjaka želja. Pot jih bo vodila mimo rudnika ledenih kristalov in Galerije polarnih vetrov.

Ne da se prešteti vseh skulptur, svečk, obokov, velbov, rožic, lampijonov, smrekic, vodometov, jezerc in okraskov iz ledu, ki bodo pričakali gledalce ob vstopu na tribune. Vsak meter ledenega prihoda je popolnoma dodelan in je zares škoda, da nekateri le pridrvijo na tribune v upanju, da si zagotovijo dobro mesto in pri tem spregledajo toliko lepega. Poseben čar dodajo ledu bakle. V njihovem soju ledene svečke oživijo, zatrepetajo in zaplešejo, če si le vzamete dovolj časa in to opazite.

V enega od štirih jezerc je vstavljen vodomet, ki ga je letos mojster ledu, Pavel Skumavc, odstrl, tako da se še lepše vidi osvetlitev s podvodnimi reflektorji.

Tribune so pripravljene tako, da ni »mrtvih kotov«; »v parterju« so dodana sedišča – klopi za starejše in invalide. Resnično vsi vidijo na prizorišče in naj ne hitijo na želeno mesto.

Tudi tretji del ogleda – izstop iz prizorišča je dobil dva ogromna ledena stolpa, ki kot stražarja pozdravljata obiskovalce in jih hkrati vabita, naj povedo naprej, da je predstava zares vredna ogleda. Ob stolpih so postavljene stacionarne jaslice; štirimetrske iz lesa, ob katerih se bodo otroci lahko fotografirali ob živih ovčkah in manjše iz betona.

Tudi sestop je tako kot vhod, dodelan v ledeni hodnik, ki ga osvetljujejo bakle in stotine lučk, ki zares ledu dajejo svojevrstno čarobnost. Posebej vsi, ki radi v svet zrete skozi objektiv, ne boste odšli razočarani, saj smo prepričani, da si bo marsikateri trenutek zaslužil, da ga ujamete v spomin za vedno.

131469_490182442104_720057104_6281374_6883931_o

JASLICE V LEDU V ŠTEVILKAH:

 • predstavo ustvarjamo že šestnajst let,
 • edina tovrstna predstava v Evropi,
 • smo odigrali preko 350 predstav,
 • 500 m v ledene sobane vtkane poti do prizorišča,
 • 100 m2 odrskega prizorišča,
 • se je v igranju na ledu preizkusilo že preko 380 igralcev,
 • kuliso predstave predstavljajo 24-50 m visoki slapovi,
 • ledeno deželo osvetljuje preko 3000 lučk,
 • led ustvarja 700 m cevi na vrhu slapov, napeljanih iz zajetij bližnjega potoka,
 • prizorišče ob vhodu v sotesko ročno zalivamo s 300 m cevi,
 • prizorišče je možno ustvarjati le ponoči, ko so temperature dovolj nizke,
 • v delu ledu in prizorišča se skriva tisoče delovnih mrzlih ur,
 • v predstavi sodeluje 22 igralcev,

img_6132IMG_6192DSC_1806.NEF

Share

3 Odgovori na Zanimivosti

 1. Katarina says:

  Pozdravljeni,
  zanima me, če bo to soboto 28.12. potekala predstava, ker je precej toplo in deževno vreme?

 2. Urška says:

  Zanima me če bo po 4 .1. še možen ogled ledene dežele v popoldanskem času hvala lp

 3. admin says:

  Pozdravljeni, zaenkrat je zaradi previsokih tempereatur Ledena dežela brez ledu. Spremljajte našo spletno stran za novice – na ogled ste vabljeni, ko bodo temperature dovolj nizke, da obnovimo skulpture. Hvala za razumevanje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja