Ledno plezanje

NIK_4244-scaled

Ledno plezanje v Mojstrani

Plezanje po ledu 25.1.2017 Mojstrana Slovenija
[ledno plezanje,plezalci,Mojstrana,Slovenija]
NIK_4043-scaled
NIK_4328-scaled

Plezališče je trenutno ZAPRTO.

Plezališče je trenutno ODPRTO.

Informacije

Soteska Mlačca je pravi plezalni vrtec v katerem se učijo začetki in kalijo profesionalci.

Dodatne informacije

Omogočamo najem plezalne opreme in inštruktorjev plezanja (po predhodnem dogovoru).

Cenik

Cena vstopnic za uporabo lednega plezališča:

  • 15€ Dnevna (10:00 – 16:00)
  • 20€ Nočna (16:00 – 22:00)

Plezališče je ZAPRTO.

Posodobljeno: 16. 2. 2024

Iz male kotlinice Mlačca, izza teniških igrišč, se v smeri Mežakle vije okrog 200 metrov dolga in 45 metrov visoka soteska Mlačca. Tu je nastala ledno plezalna soteska, v kateri se nahaja kompleks treh slapov širokih 15 – 30 m, visokih 30 – 40 m. Slapove izdelujejo člani Društva lednih plezalcev Mojstrana. Če vas mika preizkusiti se v lednem plezanju, vas aktivnost v prekrasni ledni soteski ne bo razočaralo. Tu brusijo kondicijo znana alpinistična imena, prirejamo pa tudi tekme svetovnega in državnega značaja, memorial v spomin znanemu slovenskemu alpinistu Tomažu Humarju in podobno.

Ledno plezanje je zimska aktivnost, ki požene kri v roke in telo. Če ste že vešči take vrste plezanja, lahko plezate sami, če pa se želite preizkusiti prvič, potrebujete vodnika, ki vas bo seznanil s celotnim potekom te aktivnosti. naši izkušeni plezalni inštruktorji vam bodo razložili tehniko in način plezanja po zaledenelih slapovih. Varovanje izvajamo s t.i. »top rope« varovanjem, kar zagotavlja 100% varnost tudi ob morebitnem zlomu ledu.

Kombinirano plezanje

Soteska Mlačca odslej omogoča obiskovalcem tudi drajtuling in kombinirano plezanje. Osem smeri v luknji, nekaj deset metrov od lednega poligona, ponuja zahtevnost plezanja od D6 do M9.

Smeri so varno (športno) opremljene. Skala ponekod ni najboljša, za drajtuling ravno prava. Stena je visoka cca 15 metrov. Smeri, ki prečita, pa sta dolgi 25m in še kakšen meter več. Za ugoden potek vrvi v teh smereh potrebujemo kar nekaj daljših kompletov. Na sidriščih so obročki za prevezovanje. V štirih smereh z oceno M je ob narejenih svečah plezanje še posebej zanimivo.

Kje smo?

Po gorenjski avtocesti do Jesenic-izvoz Hrušica, nato v smeri Kranjske Gore do vasi Mojstrana. Sredi vasi je odcep proti dolinama Kot in Krma, po približno 500m makadamske ceste se pri tabli Mlačca zavije ostro desno, po 100m je veliko brezplačno parkirišče poleg igrišč za tenis. Od tu dalje pelje pešpot ob potoku in že ste v središču soteske Mlačca.

Če pa se želite sprehoditi pa lahko avto pustite v Mojstrani pri Vrtu Viharnik ali Slovenskem planinskem muzeju (oboje je odprto za obisk) in po Triglavski ulici nadaljujete peš, čez zelen most in po bregu navzgor. Vhod Ledenega kraljestva dosežete v dobrih 5 minutah. V kolikor nas boste obiskali z avtodomom ali avtobusom vam priporočamo, da izberete slednjo možnost.

Cenik plezanja

Vstopnina Dnevna (9:00 – 16:00)
15.00 EUR
Vstopnina Nočna (16:00 – 22:00)
20.00 EUR
Čelada
5 EUR
Pas
5 EUR
Cepin
5 EUR
Dereze
5 EUR
Vrv
10 EUR
Cena najema inštruktorja
po dogvoru

Skupine nad 10 oseb se morajo predhodno najaviti.

Stopimo v kontakt

Pavel Skumavc

V soteski Mlačca pri Mojstrani domačin Pavel Skumavc vsako leto zamrzne pobočja soteske in uredi varovališča tako da nastane edinstven ledno-plezalni vrtec, kjer se prvič srečajo z ledom tečajniki iz cele Slovenije in tudi tujine, v previsih pa se varno kalijo mojstri lednega plezanja. To zimo bo plezališče še bolje urejeno, zanj pa skrbi Športno društvo lednih plezalcev Mlačca-Mojstrana (ustanovljeno 28.10.02). Zaradi velike množice plezalcev prejšnja leta od že nekaj let veljajo pravila obnašanja, plezalci morajo plačati vstopnino, za red pa skrbijo reditelji ŠDLPMM.

Pravila - Plezalci

Pravila - Obiskovalci

Novice

Ledno plezanje

Odprtje sezone za ledno plezanje 2024

Ledno plezališče v soteski Mlačca bo od četrtka, 25. januarja 2024, odprto za vse ljubitelje lednega plezanja. Plezališče ponuja različne smeri za vse stopnje izkušenosti, od začetnikov do izkušenih plezalcev. Varovanje izvajamo s t.i. »top rope« varovanjem, kar zagotavlja 100%

Preberi več
Ledno plezanje

Ledno plezališče je začasno zaprto

Otoplitev v zadnjih dneh je načela plezalno steno, ki se kruši in je postala prenevarna za plezanje, zato začasno zapiramo plezališče. V naslednjih dneh se jo bo ob dovolj nizkih temperaturah obnavljalo. Datum ponovnega odprtja plezališča javimo sproti na spletni

Preberi več
Ledno plezanje

Sezona 2022/23

Zaenkrat nam visoke temperature, dež in pomanjkanje mraza ne dovoljujejo izdelave plezalne stene, zato je plezališče še zaprto. Pričakujemo, da bomo lahko odprli po novem letu (v primeru ugodnih razmer). O novostih vas bomo obveščali.

Preberi več
Ledno plezanje

Odpiramo plezališče sezona 21/22

V ponedeljek, 24.1. odpiramo plezališče za ledno plezanje!  Plezališče bo odprto vsak dan od 9. do 22.ure.  Cena dnevne vstopnice (9.00-16.00) je 15€, cena nočne (16.00-22.00) pa 20€.  Za plezanje je potrebna rezervacija na tel. 031-495-275Vabljeni!

Preberi več