• Informacije

  Soteska Mlačca je pravi plezalni vrtec v katerem se učijo začetki in kalijo profesionalci.
 • Dodatne Informacije

  Omogočamo najem plezalne opreme in inštruktorjev plezanja (po predhodnem dogovoru).
 • Cenik

  • Vstopnina: 9.00 – 16.00
   15,00 €
  • Vstopnina: 16.00 - 22.00
   15,00 €

Plezališče je ZAPRTO.

Posodobljeno: 31.12.2019

Iz male kotlinice Mlačca, izza teniških igrišč, se v smeri Mežakle vije okrog 200 metrov dolga in 45 metrov visoka soteska Mlačca. Tu je nastala ledno plezalna soteska, v kateri se nahaja kompleks treh slapov širokih 15 – 30 m, visokih 30 – 40 m. Slapove izdelujejo člani Društva lednih plezalcev Mojstrana.  Če vas mika preizkusiti se v lednem plezanju, vas aktivnost v prekrasni ledni soteski ne bo razočaralo. Tu brusijo kondicijo znana alpinistična imena, prirejamo pa  tudi tekme svetovnega in državnega značaja, memorial v spomin znanemu slovenskemu alpinistu Tomažu Humarju in podobno.

Ledno plezanje je zimska aktivnost, ki požene kri v roke in telo. Če ste že vešči take vrste plezanja,  lahko plezate sami, če pa se želite preizkusiti prvič, potrebujete vodnika, ki vas bo seznanil s celotnim potekom te aktivnosti. naši izkušeni plezalni inštruktorji vam bodo razložili tehniko in način plezanja po zaledenelih slapovih. Varovanje izvajamo s t.i. »top   rope« varovanjem, kar zagotavlja 100% varnost tudi ob morebitnem zlomu ledu.

Kombinirano plezanje

Soteska Mlačca odslej omogoča obiskovalcem tudi drajtuling in kombinirano plezanje. Osem smeri v luknji, nekaj deset metrov od lednega poligona, ponuja zahtevnost plezanja od D6 do M9.

Smeri so varno (športno) opremljene. Skala ponekod ni najboljša, za drajtuling ravno prava. Stena je visoka cca 15 metrov. Smeri, ki prečita, pa sta dolgi 25m in še kakšen meter več. Za ugoden potek vrvi v teh smereh potrebujemo kar nekaj daljših kompletov. Na sidriščih so obročki za prevezovanje. V štirih smereh z oceno M je ob narejenih svečah plezanje še posebej zanimivo.

Kje smo?

Po gorenjski avtocesti do Jesenic-izvoz Hrušica, nato v smeri Kranjske Gore do vasi Mojstrana. Sredi vasi je odcep proti dolinama Kot in Krma, po približno 500m makadamske ceste se pri tabli Mlačca zavije ostro desno, po 100m je parkirišče poleg igrišč za tenis. Od tu dalje pelje pešpot ob potoku cca. 300m in že ste v središču soteske Mlačca.

Cenik plezanja

 • Vstopnina 9.00 – 16.00
  15,00 EUR
 • Vstopnina 16.00 – 22.00
  15,00 EUR
 • čelada
  5,00 EUR
 • pas
  5,00 EUR
 • cepin
  5,00 EUR
 • dereze
  5,00 EUR
 • vrv
  10,00 EUR
 • Cena najema inštruktorja
  po dogovoru
 • Skupine nad 10 oseb se morajo predhodno najaviti.

IMG_6136-300x200

V soteski Mlačca pri Mojstrani domačin Pavel Skumavc vsako leto zamrzne pobočja soteske in uredi varovališča tako da nastane edinstven ledno-plezalni vrtec, kjer se prvič srečajo z ledom tečajniki iz cele Slovenije in tudi tujine, v previsih pa se varno kalijo mojstri lednega plezanja. To zimo bo plezališče še bolje urejeno, zanj pa skrbi Športno društvo lednih plezalcev Mlačca-Mojstrana (ustanovljeno 28.10.02). Zaradi velike množice plezalcev prejšnja leta od že nekaj let veljajo pravila obnašanja, plezalci morajo plačati vstopnino, za red pa skrbijo reditelji ŠDLPMM.

Pravila - Plezalci

» Vsak pleza na lastno odgovornost.
» Obvezna je uporaba obvezne opreme in varnostne čelade.
» Plezanje je dovoljeno samo na označenih smereh, če ni dogovorjeno drugače.
» Dovoljeno je le plezanje v tehniki top rope. (Prepovedano je klasično in solo plezanje.)
» Varovanje je dovoljeno samo iz določene varnostne razdalje.
» Plezalec, ki se ne obnaša športno in s svojim obnašanjem ogroža druge plezalce, je opozorjen in odstranjen s plezališča, če ne upošteva opozoril.
» Pitje alkohola ni zaželeno.

Pravila - Obiskovalci

» Vsakdo je v soteski na lastno odgovornost.
» Obiskovalci se morajo ravnati po navodilih in opozorilih nadzornika soteske.
» Hoja je dovoljena samo po oznacenih zavarovanih poteh.
» Obiskovalci se lahko zadržujejo samo na prostorih, ki so predvideni zanje.
» Obvezna oprema: čelada, pas, dereze, vrv, ledno orodje (cepini)

Novice


Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 12 in /home/lednople/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/shortcodes/vc-basic-grid.php on line 177